mandag den 25. maj 2015

En Gennemgang af Ayahuasca Studier

Ayahuasca er kendt for at være en livsforandrende bryg, men hvordan virker den egentlig? Den psykedeliske drik har været anvendt til shamanistiske ceremonier i århundreder i Amazonas og har i de senere år vundet stor opmærksomhed på den nordlige halvkugle.

Bryggen er lavet af en vinstok kaldet Banisteriopsis caapi og blade fra busken Psychotria viridis der indeholder det vigtigste aktive ingrediens, DMT. Ayahuasca er kendt for at inducere en kraftig psykedelisk oplevelse, som oftest af en spirituel karakter, med oplevelser af visioner, personlige erkendelser og transcendering af ego'et.


Ayahuasca's terapeutiske potentiale har især vundet opmærksomhed - mange beretter om, at oplevelsen har hjulpet dem til at overkomme lidelser som depression, afhængighed, PTSD og eksistentiel krise ifbm. terminale lidelser. Men hvad siger videnskaben om den potente bryg?


Det Internationale Center for Ethnobotanisk Uddannelse, Forskning og Service udgav i 2012 en komplet oversigt over den videnskabelige litteratur på Ayahuasca. Et dokumentent på omkring +280 sider som du kan finde hér.

Gennemgangen indeholder et væld af undersøgelser om ayahuasca og dens virkninger - og hvis du ikke lige orker at bladre de +280 sider igennem har vi her prøvet at drage nogle af højdepunkterne ud:

En undersøgelse fra 1999, publiceret i »Journal of Ethnopharmacology«, havde til formål at skabe en bedre forståelse for Ayahuasca's farmakokinetik (stoffets optagelse, metabolisme, fordeling og udskillelse i kroppen). Blandt andre resultater viste undersøgelsen, at det at drikke den traditionelle bryg forårsagede et udbrud af visuelle effekter ca. 60 til 120 minutter efter indtagelsen, mens effekten var meget hurtigere, men også af kortere varighed, da DMT blev injiceret intravenøst i deltagere.

"Ved at undersøge de menneskelige reaktioner på psykotrope stoffer, begynder vi at bygge bro mellem neurokemi og kognition," konkluderer undersøgelsen. "Selvom disse studier er af indledende karakter, tyder resultaterne fra denne undersøgelse på, at sådanne neurokemiske stoffer er stærke værktøjer, der kan muliggøre en mere omfattende undersøgelse af sindet."

Undersøgelsen blev i 2001 fulgt op af en rapport udgivet i »Psychopharmacology« der med et kig på virkningerne og tolerabilitetsprofil af bryggen. Forskerne fandt frem til at fem ud af seks frivillige nød deres ayahuasca oplevelse, mens den sidste frivillige valgte at stoppet eksperimentet efter en oplevelse med følelser af desorientering og ængstelighed. Bryggen gav ingen anledning til negative virkninger på det kardiovaskulære system, selvom det dog fremkalde kvalme blandt deltagerne.

Et indlæg i 2005 udgaven af »Journal of Psychoactive Drugs« fandt en "bemærkelsesværdig reduktion af mindre psykiatriske symptomer" og "roligere, mere selvsikker og livlig adfærd" fra folk efter deres første ayahuasca oplevelse.

»The Journal of Ethnopharmacology« offentliggjorde i 2007 en rapport, der fandt at bryggen havde en signifikant effekt på at lindre følelser af angst, håbløshed og panik i en gruppe af undersøgelsens deltagere.

En anden undersøgelse fra 2009 bragt i »Journal of Psychoactive Drugs« undersøgte effekterne af Ayahuasca over seks måneder på mennesker, der ikke tidligere havde erfaring med Ayahuasca. Resultaterne fandt ingen negativ indvirkning på livskvaliteten eller psykiatriske symptomer. Regelmæssige brugere scorede endda bedre i en test af følelsesmæssig- og social funktion.

De langsigtede virkninger ser også lovende ud. I en rapport fra 1996 bragt i »Journal of Nervous & Mental Disease« blev personer som havde brugt Ayahuasca til religiøse formål i mindst et årti interviewet. Mange af dem rapporterede "udbredt dysfunktionel adfærd" forud for deres introduktion til bryggen; men næsten alle sagde at Ayahuasca hjalp dem til at vælge en bedre vej i form af at overkomme afhængighed, overvinde voldelig adfærd og dedikere sig selv til gode gerninger.

»The Medical Science Monitor« undersøgte i 2008 den langsigtede sundhed og sikkerhed for amerikanere, der gjorde brug af Ayahuasca. Undersøgelsen fandt frem til at alle deltagere var af god mental sundhedstilstand med lav angst og ingen afhængighed. Tilmed konkluderede undersøgelsen at, "der er i de indsamlede data simpelthen ikke bevis for at hævde, at der er risiko for alvorlig tilskadekomst ifbm. brugen af Ayahuasca"

»Human Brain Mapping« ville i 2011 undersøge det neurologiske grundlag for de livagtige visuelle visioner, som brugerne ofte rapporterer om. Forskere gjorde brug af MRI sessioner til at identificere signal stigninger i Occipitallappen og de inferiore- og mesiale flader af temporallappen, hvilket tyder på at de kunne spille en rolle.

Og slutteligt vurderede en rapport i »Drug and Alcohol Dependence« fra 2010 Ayahuasca's afhængighedspotentiale. Rapporten kunne ikke fastslå at der forelå nogle vanedannende egenskaber ved bryggen, men snarere, at den hjalp folk med at overkomme andre former for afhængighed.

Vi er stadig igang med at lære en masse om Ayahuasca, men indtil videre har videnskaben givet opbakning til de anekdotiske beretninger: At Ayahuasca er forholdsvis sikker, effektiv og kan hjælpe dig med at overvinde dine mest genstridige kampe.

Du kan finde Mysterieskolens vejledning til fremstilling af Ayahuasca hér.


 - artiklen er oversat af Mysterieskolen, den originale artikel kan findes hos reset.me

Ingen kommentarer:

Send en kommentar