søndag den 13. oktober 2013

Sanseberøvelse: Healing for sind og sjæl

En »sensoriske berøvelsestank«, også kendt som en isolationstank eller en floatation tank, er en moderne form for afslapningsterapi der er begyndt at vinde stor opmærksomhed for sin afstressende og helbredende effekt på sind og sjæl. Ideen med isolationstanke er taget fra den meditative praksis, hvor man ved at udelukke alle eksterne sensoriske stimuli giver den enkelte en uovertruffen mulighed for at fokusere på det uendelige indre univers. 

Flydetanken er fyldt med vand, som er opvarmet til ca. samme temperatur som overfladen af huden. Vandet er stærkt saltet med Epsom salt, hvilket gør det muligt at flyde vægtløs på ryggen med næsen og munden over vandet. Det anbefales at man ligger komplet nøgen i tanken således at man ikke generes af løse snore eller elastikker der strammer. På grund af den minimale forskel på vandtemperaturen og overfladetemperaturen af huden vil den enkelte begynde at føle sig som om de svæver i luften. Der er intet lys i kammeret og ideelt slipper der heller ingen lyd ind udefra. Man er derved altså fuldstændig afskåret fra samtlige passive eksterne sensoriske stimuli og efter få minutters afslapning i tanken begynder man automatisk at flyde ind i en dyb og koncentreret meditation.

Flydetanken gør det altså muligt for den enkelte nemt at glide ind i en ændret bevidsthedstilstand og derved udforske anderledes og dybere aspekter af deres bevidsthed med forbedret effektivitet for hver gang. Efterhånden som man bliver bedre til at give slip og gå dybere, kommer mange til et punkt, hvor de giver fuldstændig slip på deres personlige identifikation og flere rapporterer om en følelse af at være forbundet til en kilde af energi og bevidsthed som aldrig før.

Indenfor de første 15-20 minutter rapporterer brugere om hvordan de med fornyet åbenhed er i stand til at observere sig selv og deres liv. Mange fortæller om nyvunden klarhed om ting såsom deres adfærd, relationer og tankemønstre. Som tiden går i kammeret, kan folk opleve at sindet bliver helt adskilt fra kroppen, hvorved nogle oplever en følelse af fuldstændig »enhed med universet« og »kilden til kærlighed«.

Isolationstanken giver en hjælpende hånd til den der praktiserer meditation, uanset om de er helt nye indenfor meditation eller om de er mestre. Fordelene kan være særdeles betydelige for folk, der oplever stress og som ønsker at undslippe deres travle liv, for folk, der har svært ved at meditere i deres normale miljøer eller selv for folk, der blot ønsker at få klarhed om spørgsmål i deres dagligdag.

I dagens samfund hvor et stort flertal folk søger udad for hjælp og bistand, og de fælles laster, der fremmes gennem reklame og medier omfattende lægemidler, terapeuter/rådgivere, alkohol og tv for at nævne et par stykker... Moderne behandlingsformer såsom isolationstanke kan være et fremtidigt redskab for psykoterapien, en metode der fokuserer på at befri den enkelte selv for ekstern distraktion, og styrkelse af den enkelte med henblik på at helbrede gennem personlig observation og bevidst opmærksomhed


Isolationstanke kan bl.a. opleves hos wellness klinikken CompleteMe i København under navnet "floatation" se mere på: CompleteMe

Ingen kommentarer:

Send en kommentar