mandag den 4. februar 2013

'Magiske svampe' kan langsigtet forbedre det psykiske helbred

Det psykedeliske stof i magiske svampe kan have varige medicinske og åndelige fordele, viser ny forskning fra Johns Hopkins School of Medicine.


Det svampe-afledte hallucinogen, kaldet psilocybin, er kendt for at udløse transformerende åndelige tilstande, men ved høje doser kan det også resultere i "dårlige trips" præget af rædsel og panik. Tricket er at få den helt rigtige dosis, som Johns Hopkins forskerne beretter om at have opnået.

I deres undersøgelse var Hopkins forskerne i stand til pålideligt at inducere transcendentale oplevelser i frivillige, der resulterede i langvarig psykologisk vækst og hjalp folk med at finde fred i deres liv - uden negative effekter.


"Den vigtige pointe her er, at vi fandt den rette mængde, hvor vi kunne optimere de positive vedvarende virkninger og undgå noget af den frygt og angst, der kan opstå, og kan være ganske forstyrrende," siger ledende forfatter Roland Griffiths, professor i adfærdsbiologi på Hopkins.

Giffiths 'undersøgelse omfattede 18 raske voksne, med en gennemsnitsalder på 46 år, der deltog i fem-otte timers sessioner med enten psilocybin - i varierende doser - eller placebo. Næsten alle de frivillige var college kandidater og 78% deltog regelmæssigt i religiøse aktiviteter, og var alle interesseret i spirituelle oplevelser.


Fjorten måneder efter at have deltaget i eksperimentet, sagde 94% af dem der fik stoffet at eksperimentet var en af ​​de top fem mest meningsfyldte oplevelser i deres liv, 39% af dem sagde, at det var den mest meningsfulde oplevelse.

Afgørende var at deltagerne ikke alene var de eneste der oplevede fordelene ved den indsigt de opnået. Deres venner, familiemedlemmer og kolleger rapporterede også, at oplevelsen med psilocybin havde gjort deltagerne roligere, gladere og venligere.


I sidste ende ønsker Griffiths og hans kolleger at se om den samme form for psykedelisk oplevelse kan hjælpe med at lette angst og frygt på lang sigt hos kræftpatienter eller andre som står over for døden, ved at følge op på fristende spor fra tidligere forskning i hallucinogene stoffer såsom LSD, meskalin og psilocybin tilbage i 1960'erne (stoffer som alle nu er ulovlige). Forskerne undersøger også hvorvidt transcendentale oplevelser kan være med til at hjælpe mennesker med at komme ud af afhængighed og behandle andre psykiske lidelser som depression og post-traumatisk stress syndrom.

I Griffiths' eksperiment blev deltagerne anbragt i omgivelser lignende en almindelig stue, designet til at være rolig og komfortabel. Mens under indflydelse af stoffet, lyttede de til klassisk musik i hovedtelefoner, bar øjenmaske og blev bedt om at "rette deres opmærksomhed indad."

Hver deltager blev ledsaget af to medlemmer af forskningsgruppen, som begge har haft tidligere erfaring med folk på psykedeliske stoffer og var indlevende og støttende. Før sessionerne stiftede de frivillige bekendtskab nok med de to medlemmer, til at de følte sig fortrolige og sikre. Selvom eksperimenterne foregik på Hopkins hospitalskompleks, for at sikre øjeblikkelig lægehjælp hvis det var nødvendigt, blev det, det aldrig.

Som beskrevet af tidlige fortalere for brugen af psykedelia - lige fra oldtidens shamanere til Timothy Leary -  involverer psilocybin-oplevelsen typisk en følelse af enhed med universet og andre der måtte være til stede, en følelse af at transcendere tid, rum og andre begrænsninger, kombineret med en følelse af hellighed og ærbødighed. Overvældende i en sådan grad at disse erfaringer ofte er vanskelige at sætte ord på, tiltrods herfor beskrev mange af Griffiths' deltagerne, hvordan at de blev efterladt med en følelse af, at de forstod sig selv og andre bedre og derfor havde større medfølelse og tålmodighed.

"Jeg føler, at jeg relatere bedre i mit ægteskab. Der er mere empati - en større forståelse for andre mennesker og forstålse for deres vanskeligheder og derfor mindre dom og fordom," sagde en deltager. "Jeg dømmer også mig selv mindre."

En anden sagde: "Jeg har et bedre samspil med nære venner og familie, og med bekendte og fremmede. ... Mit forbrug af alkohol er også faldet dramatisk."

For at stille skarpt på "den rette mængde" startede Griffiths' halvdelen af de frivillige på en lav dosis og øgede gradvis deres doser over tid (med placebo sessioner tilfældigt indflettet), den anden halvdel startede på en høj dosis, og arbejdede sig ned.

De, der startede med en lav dosis, fandt, at deres oplevelser tendenserede til at blive bedre som dosissen øgedes, sandsynligvis fordi de lærte, hvad de kunne forvente og hvordan det kunne håndteres. Mens de der startede med høje doser var mere tilbøjelige til at opleve angst og frygt (selv om disse følelser dog ikke varede længe og nogle gange blev forløst i eufori eller en følelse af transcendens).

"Ved en lavere dosis, havde vi lige så mange af de samme positive virkninger. Egenskaberne af den mystiske oplevelse forbliver den samme, men der er et femdobbelt fald i tilfælde angst og frygtsomhed," udtaler Griffiths

Tidligere eksperimenter med psykedelia i 60'erne brugte indledningsvise høje doser af stoffet til at forsøge at behandle afhængighed. »De eksploderede simpelthen folk helt væk med en høj dosis model,« udtaler Griffiths, »Noget af det tidlige arbejde med afhængighed blev udført med tanken om, "OK, lad os gøre brug af "bunden i vejret" modellen for at forløse krisen og indirekte gøre brug af den mørke side af psykedeliske stoffer." Det virkede ikke.« udtaler Griffiths.

Det kan endda have givet bagslag: anden forskning i afhængighed viser, at tvang, ydmygelse og andre forsøg på at producere en følelse af "magtesløshed," har tendens til at øge tilbagefald og behandlings frafald, og ikke skabe oprejsning og forløsning af afhængigheden.

Griffiths søger i øjeblikket patienter med terminal cancer til at deltage i sit næste sæt af eksperimenter (for mere information om disse undersøgelser, klik her). Fordi psykedelia ofte producerer en følelse af at gå ud over liv og død, menes de at være særligt anvendelige til at hjælpe dem, der står i slutningen af ​​livet. Griffiths studerer også hvorvidt psilocybin kan hjælpe rygere med at holde op.

Griffiths og andre forskere som ham håber at bringe studiet af psykedelia ind i fremtiden. De ønsker at bygge videre på de de lovende resultater som nogle af de tidlige undersøgelser viste og samtidig undgå det dårlige ry og de overdrevne påstande der blev forbundet med visse psykoaktive substanser, da folk begyndte at bruge dem som rusmiddel i 1960'erne. Den resulterende negativ omtale bidrog desværre til at slukke for spirende forskning.

Denne gang kan rettidig udvist forsigtighed vise at betale sig. Dr. Jerome Jaffe, USAs første "narkotika zar", som ikke var involveret dette eksperiment, har udtalt i en erklæring at, "The Hopkins psilocybin-eksperiment viser klart, at denne rute til det mystiske ikke skal vandres alene. Men de har også påvist betydelige og varige fordele. Det rejser to spørgsmål: kunne psilocybin-foranledigede erfaringer vise sig terapeutisk nyttige, for eksempel i forbindelse med den psykiske lidelse der opleves af nogle terminale patienter?" 

"Og burde velinformerede borgere, der ikke er i nød, gives tilladelse til at modtage psilocybin for dets mulige åndelige fordele, ligesom vi nu giver dem mulighed for at forfølge andre muligvis risikofyldte aktiviteter, såsom kosmetisk kirurgi og bjergbestigning?"


Lignende artikler i den danske presse:

'Magiske' svampe gør dig til et bedre menneske
http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1638731.ece 

Magiske svampe kan ændre din personlighed permanent
http://videnskab.dk/kort-nyt/magiske-svampe-kan-aendre-din-personlighed-permanent 

Forsker: Magiske svampe kan behandle depression
http://medwatch.dk/Medicinal___Biotek/article4860762.ece





Ingen kommentarer:

Send en kommentar