Ny forskning viser at hjertet har sin egen hjerne, og at denne virker som en antenne, der formidler informationer fra kosmos.
Sjælen i hjertet
Mange af antikkens filosoffer mente at hjertet var bevidsthedens sæde i legemet. Det var baseret på iagttagelser og argumenter, der dengang virkede overbevisende. Når mennesker blev ophidset eller var forelsket, bankede hjertet jo ekstra meget. Sådanne emotionelle bevidsthedstilstande afslørede hjertet som bevidsthedens centrum i legemet.
Men hvad med hjernen? Den består jo af en 4,5cm tynd grå masse, der ligner lidt efterladt gammelt torskerogn, hvilket nogle i antikken betragtede som et slimproducerende organ. Når snottet render ud af næsen ved forkølelser må det jo komme oppe fra hovedet – fra hjernen.
Det er først i renæssancen at der opstår konsensus vedrørende betragtningen af hjernen som sjælen/bevidsthedens sæde. Med vores viden om hjernen i dag, menes fortidens holdning at være en naiv romantisk forestilling. Men vi skal se hvorledes ny forskning indikerer, at identifikationen mellem hjertet og sjælen/bevidstheden ikke er helt forkert, idet hjertet på flere måder spiller en central rolle i vigtige bevidsthedsfunktioner internt i bevidstheden, i relation til andre mennesker, og vedrørende intuitiv information fra kosmos.
Hjerteforskningen
Heart Math institute i USA forsker specifikt i hjertet og dets rolle for sundhed, læring, personlig udvikling, sociale kompetencer, og hvorvidt hjertet kan bidrage til at belyse nogle af bevidsthedens gåder. Deres forskning viser at vi må gøre op med forestillingen om hjertet som blot værende en mekanisk pumpe, der formidler blod rundt i kroppen.
Hjertet har ca. 40.000 neuroner (hjerneceller), der virker som en enhed med hukommelse og har evnen til at træffe selvstændige valg. Hjertets hjerne kommunikerer hele tiden med hjernen og der går betydelig flere nerveforbindelser fra hjertet til hjernen end omvendt. Hjertets elektromagnetiske felt har en rækkevidde (amplitude) der er 60 gange større end hjernens felt og alt hvad der føles i hjertet, når ud til hver eneste celle i kroppen. Hjertets magnetiske felt er 5000 gange stærkere end hjernens og kan måles over en meter uden for kroppen. Inden for denne radius rører vores hjerte bogstavelig talt omgivelserne.
Man har f.eks. målt hjertes elektromagnetiske felt i et glas vand over en 1 meter fra kroppen.
Hjertets påvirkning af hjernen
Det er særlig hjertets elektriske bølgemønstre og dets relation til emotionelle bevidsthedstilstande, der er interessant. Harmoniske følelsestilstande har tilsvarende harmoniske bølgemønstre, hvor bølgetop og bølgedal er nogenlunde lige høje (de er kohærente). Uharmoniske følelsestilstande såsom vrede, aggression, depression eller stress medfører uharmoniske bølgesvingninger (de er inkohærente).
Inkohærente mønstre kan forplante sig til hjernen og blokere for evnen til at tænke klart (det kaldes cortex inhibition). Dvs. vrede, aggression, depression kan forplante sig fra hjertet og hæmme evnen til at tænke. Omvendt kan positive følelser fra hjertet i form af harmoni, kærlighed og glæde forplante sig fra hjertet til hjernen og fremme evnen til at tænke. Et harmonisk hjerte fremmer således tænkning, men det kan også påvirke andre mennesker omkring os.
Her ses to elektriske bølgemønstre.
Den øverste er inkohærent og er virkningen af frustration.
Den nederste er kohærent og er virkningen af påskønnelse.
Følelser ændrer energien i legemet og kan påvirke andre mennesker.
Følelser er tæt relateret til hjertet og kommunikationsvejen er således: hjerte, hjerne, krop.
Social kohærens
Mennesker der befinder sig indenfor hjertets radius kan påvirke andre menneskers hjerte og hjerne. Forsøg har vist, at mennesker iharmoni, kan bringe andre mennesker i harmoni, idet deres kohærente bølgemønstre påvirker den andens ubalance og dennes hjertebølgesvingninger ændres fra inkohærente til kohærente. Deres hjerters felter rører hinanden og harmonien genoprettes, men også hjernen påvirkes, idet de kohærente hjertebølgesvingninger forplanter sig til hjernen og ændrer dennes mentale sindsstilstand.
Her har harmoniske tilstande vist sig at være stærkere end uharmoniske, selvom der er behov for yderligere forskning i dette vidtrækkende område. Man kan derfor tale om socialkohærens, hvor menneskers energifelter overlapper hinanden og forsøger at skabe fælles kohærens, der svarer til gruppeharmoni. Her spiller hjertets felt en central rolle pga. sin styrke og store udbredelsesradius. Social intelligens og empati afhænger derfor af, hvor god man er til at lytte til sit hjerte og opfange gruppestemningen dvs. mærke gruppens hjerter.
Hjernen må således i visse situationer acceptere, at hjertet overtager bevidstheden og har sine veje, som hjernen først senere begriber.
Hjertet og DNA
Heart Math har udført forskning der viser at DNAspiralen ikke er en stabil mekanisk konstruktion, men er fleksibel og kan påvirkes af vores følelsesliv.
Når mennesker er stresset, irriteret, frustreret eller bange trækker DNA-spiralerne sig sammen, de bliver ufleksible og hårde. En del af deres kodesystemer lukkes og kommunikation med omverdenen reduceres. Når mennesker har positive og harmoniske følelser, såsom kærlighed og taknemmelighed, øges DNA-spiralens fleksibilitet, de strækker sig ud og deres koder fungerer maksimalt igen.
Denne forskning efterfulgtes af studier af HIV smittede personer som fokuserede på positive følelser, hvilket øgede deres immunsystem betydeligt. Denne forbindelse mellem sindstilstande, hjertets elektromagnetiske bølgemønstre og DNA, indikerer at bevidstheden kunne bevirke ændringer i DNA, både i positiv og i negativ retning. Det har implikationer for sygdom og sundhedsopfattelsen. Med mere viden om forholdet mellem sindstilstande og DNA kunne nye bevidsthedsteknologier måske gøre os til herrer i eget legeme – hvilket denne forskning antyder, at vi allerede er, dog uden at vi ved det.
Hjertet har sine grunde,
som fornuften ikke kender
~ Blaise Pascal